Amatörradio

Amatörradio utvövas av radiointresserade människor runtom i hela världen. I Sverige finns drygt 10.000 licencierade radioamatörer. Som radioamatör har du tillgång till ett stort antal frekvenser, från kortvåg upp till mikrovågor. Du kan experimentara, bygga egen utrustning, vara med i tävlingar om vem som får flest kontaker, prata med exotiska länder och mycket mer. För att sända med de amatörradiostation FB Radio säljer ska du ha en giltig amtörradiolicens (men lyssna få alla göra!).

Som radioamatör har du möjlighet att kommunicera på ett flertal olika frekvensband och kommunikationssätt. Här är några exempel;

* Långväga kommunikation med tal eller telegrafi på kortvåg. Amatörradio är tilldelat olika frekvensområden mellan 1,8 - 30MHz på kortvågsbanden. Även 50MHz (som tekniskt sett inte är kortvåg) erbjuder ibland internationella kontakter.

* Analog FM på VHF/UHF erbjuder till exempel kommunikation via repeater (relästation) så att du med en handhållen radio kan nå många mil.

* DMR, D-STAR, Fusion, mfl digitala trafiksätt för tal gör att du kan kommunicera digitalt, både lokalt men också internationellt genom att flera olika repeaters är ihopkopplade i ett världsomsfattande nät.

* Datakommunikation förekommer på i stort sett alla amatörradiofrekvenser. Nu är t.ex. FT8 ett mycket populärt trafiksätt där man kan sända och ta emot data över väldigt långa sträckor med relativt enkla medel.


Läs mer om hur du blir licensierad radioamatör här; http://www.ssa.se/amatorradio/bli-radioamator/

Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Tips och instruktioner
SvenskaEnglishNorskDansk