Om komradio

 

Vad är komradio?
Komradio, eller kommunikationsradio som det egentligen heter, är egentligen en väldigt vid benämning på en rad olika sorters radio. En komradio kan egentligen vara alltifrån en billig "walkie-talkie" som barnen leker med till en otroligt sofistikerad radio i ett stridsflygplan. Det som alla komradioapparater har gemensamt är egentligen att det är en radio som kan sända och ta emot. Skulle man vilja hårddra det så kanske man skulle kalla även mobiltelefonen för en slags komradio. Men vad man i allmänhet menar är dock en radio där man behöver trycka på en sändningsknapp (PTT) för att snabbt kunna förmedla korta meddelanden, som då ofta når flera mottagare. Ytterligare något som är ett kännetecken för en komradio är att man allra oftast kan tala direkt mellan två enheter, samt att man i de flesta fallen bara kan tala en åt gången, så kallad simplextrafik.

Varför använda komradio?
Om du t.ex. kör lastbil eller taxi kanske du undrar vad du överhuvudtaget ska med en komradio till. Dagens teknik underlättar vardagen mycket för dig. Du kan få körordern digitalt på en skärm. Du ringer kanske gratis med ditt företagsabonemang. Så varför då använda “gammal” radioteknik? Svaret ligger just i enkelheten. Du behöver inte vänta på uppkopplingen i telefonen eller leta i adressboken. Det enda som beövs är att lyfta mikrofonen och prata. Ett kort “akta bilen där“, “det här var sista skopan“ eller “det är rejält halt här framme“ är fraser som inte hinns med om du ska ska ringa. Men som kan bespara dig väldigt mycket tid, pengar och bekymmer. Dessutom blir det enklare för en kollega att hjälpa dig om du behöver snabb hjälp med en vägbeskrivning, bilen går sönder osv, när alla i företaget kan höra samtalet.

Är du ute på sjön, har du säkert varit med om att mobiltäckningen är svajig en bit ut från kusten. En komradio i båten, så kallad marin-VHF är då en billig livförsäkring om något skulle hända. Även om du skulle vara utom räckvidd för en kuststation finns ändå chansen att flera andra båtar och fartyg i närheten kommer höra ditt rop på hjälp. Och för den delen snappar du enkelt upp utlarmningar från sjöräddningen eller rop på hjälp från medmänniskor så att du kan hjälpa till om du råkar vara nära en nödställd. För många är också komradion ett trevlig sällskap! 

Kort sagt, komradion är ett bra komplement till "modernare" teknik där du vill nå fram med korta, snabba budskap. Ibland kan det underlätta mycket vid något så vardagligt som en shoppingrunda. Radioteknik är fascinerande och vill du experimentera och lära dig mer, är ett tips att bli radioamatör. Då kan du också hjälpa till vid kriser. Senaste året har vi flera gånger påmints om hur känsligt mobilnätet är - och hur bra alternativ radiokommunikation kan fungera. Läs mer om det i vårt avsnitt om amatörradio samt hos Sveriges Sändareamatörer, SSA

 

Vilken typ av komradio behöver jag?
Detta är en fråga som FB Radio gärna hjälper dig att besvara. Eftersom varje användare är unik och inget behov är det andra likt, behöver vi oftast skräddarsy lösningar. Men några generella saker att tänka på är följande; 

- Vilken räckvidd behöver du? Behöver du kunna kontakta en annan komradio på andra sidan stan eller räcker det att hålla kontakt mellan två bilar ett par kilometer från varandra? Vill man kunna prata mellan enheter på ett längre avstånd så behöver man en "relästation" eller "repeater", dvs en basradio som återutsänder det som användarna säger. Relästationen behöver ha antenner som är placerade så högt och fritt att de kan "se" alla enheter som ska ha kontakt med varandra. Ibland krävs det ett stort nät med flera relästationer, eller flera mottagare kopplade till samma relästation. Notera att en relästation kräver eget tillstånd och minst två frekvenser. Nöjer du dig med kortare avstånd så kan komradioapparaterna kommunicera direkt med varandra. 

- Vilka ska prata med varandra? Är alla användare i samma företag, så beror svaret mest på vilken typ av miljö ni rör er i. Gäller det t.ex. ett mindre lager inomhus kan enklare apparater som PMR eller SRBR fungera utmärkt. Har du ett mindre åkeri som ofta arbetar tillsammans med andra entreprenörer är det bra att undersöka vilka frekvenser de använder. Ska du använda komradio under jakt, så rekommenderar vi en jaktradio, dvs en radio som tål att vara ute i alla väder och som använder jaktfrekvenser. Se till att ha koll på vilket frekvensband de andra i jaktlaget använder bara. Det finns nämligen både 31MHz och 155MHz. Läs mer om jaktradio här.

- Vilken frekvens ska du använda? Är det utomhus i skog och mark, eller på landsbygden så fungerar det oftast bättre med ett komradiosystem som använder en lägre frekvens, ofta mellan 68-88MHz eller i vissa fall 31MHz. Är det mest i en stad fungerar å andra sidan oftast frekvenser över 400MHz bäst. Används kommunikationen mellan båtar så kan det vara smart att skaffa tillstånd för en frekvens nära det marina VHF-bandet så att befintliga antenner och radioapparater kan användas även till er egna företagsfrekvens.

- Egen frekvens eller licensfritt? Har du ett åkeri eller annat företag med flera enheter / bilar i kan det öfta vara lönt att skaffa en egen frekvens. Ni slipper då bli störda av andra användare, och ni kan t.ex. sätta upp en relästation (se ovan). Gäller det en mindre byggarbetsplats, dörrvakter på en restaurang eller rent av semesterresan passar oftast ett licensfritt alternativ bäst. Det finns flera olika frekvensband för licensfri komradio att välja på i Sverige, läs mer här

 

 

 

 

 

 

 

 

The product has been added to your cart

To CheckoutContinue shopping
Categories
Customer's Area
Tips and instructions
SvenskaEnglishNorskDansk