Radiokommunikation i kristider

Vi får ofta frågor om vilken radio man ska ha i kristider. Det är väldigt smart att tänka på radiokommunikation i dessa sammanhang, eftersom det i en kris snabbt kan bli problem att kommunicera via internet och telefon. Om vi tänker oss att det "bara" blir ett större strömavbrott som pågår mer än ett dygn, så kommer det redan där bli problem med vardagskommunikationen. Förhoppningsvis fungerar kritisk samhällskommunikation tillfredställande fortfarande. 

Behover av kommunikation ser förstås olika ut vid olika scenarier, och från person till person. Men för att ge lite hjälp på vägen kommer här tre mycket förenklade exempel för behov och lösningar.

 

1) Kommunikation inom en grupp, relativt kort avstånd

Tänker vi oss att man är en grupp som håller sig inom ett område på några kvadratkilometer så löser man radiokommunikationen relativt enkelt på licensfria frekvenser, och mellan bärbara komradioapparater (så kallade walkie talkies). Räckvidden beror mycket på terräng och bebyggelse. Kommunicerar man på licensfria frekvenser som t.ex. 69MHz eller 444MHz i mindre bebyggelse / relativt flack terräng, så kan man få en räckvidd uppåt 5km mellan två bärbara komradio. Väldigt förenklat kan man säga att 69MHz är bättre i skog, villaområden, osv medan 444MHz är bättre i tät bebyggelse med betong/glasbyggnader eller om terrängen utgörs av "naket" berg. 

Du hittar komradio för 444MHz här (måste programmeras): https://fbradio.se/komradio-400-480mhz/ 
Du hittar komradio för 444MHz här (vissa är färdigprogrammerade): https://fbradio.se/komradio-69mhz/

 

 

2) Kommunikation mellan t.ex. två familjer, medeldistans

 

Tänker vi oss att du vill hålla kontakten med en person eller grupp/familj som bor en bit bort, så räcker oftast inte bärbara komradios. Detta har dels med sändareffekt att göra - men det allra viktigaste är antennhöjd. Jorden är som bekant rund, och radiosignalerna på de licensfria frekvenserna når normalt sett bara till horisonten. Man kan tänka på radiosignalen som ljus (ljus är också en slags radiovågor). Står man högt och fritt så kan man lätt se en lampa väldigt långt bort, men står det ett berg ivägen, eller lampan är under horisonten, så är det väldigt svårt att se den. Har man en otroligt stark lampa, så kan man se ljuset längre - eftersom ljuset då reflekteras lättare (översatt till radiokommunikation så kan en signal med hög sändareffekt nå längre eftersom signalen kan reflekteras på vägen). 

Så för att kunna kommunicera mellan två hus, så behöver man ha någorlunda fri sikt emellan (beroende på frekvens så tar sig signalen dock fram bättre än t.ex. synligt ljus). Ligger ena huset väldigt högt, så kommer du ha en lång räckvidd. Finns det ett berg eller kulle emellan så kommer det generellt sett inte fungera så bra. 
I genomsnittlig terräng och bebyggelse är det oftast relativt enkelt att ha stabil kommunikation mellan två basstationer (hus) på c:a 3 mils avstånd. 

 

3) Kommunikation på lång distans / tuff terräng

Tänker vi oss att du behöver ha kontakt över ett större område - kanske en annan del av landet - eller det är väldigt kuperad terräng - så blir det genast svårare. Kommersiella användare löser denna utmaning genom så kallade relästationer - alltså en basstation som tar emot och återutsänder signalen. Sådana relästationer får inte användas på licensfria frekvenser (företag och organisationer söker tillstånd hos Post och Telestyrelsen och betalar sedan en årlig avgift). Beroende på hur högt relästationen sitter, så kan man få räckvidder uppåt 100km. Genom att länka samman flera relästationer kan man få täckning över i princip hela landet. 

Ur ett prepper-perspektiv måste vi här tänka på att även denna lösning kan bli känslig. Det gäller att relästationen har strömförsörjning, är skyddad för sabotage - i fallet med sammanlänkade relästationer måste vi tänka på vilket typ av nätverk som används där. Denna typ av infrastruktur är också dyr, och inte heller ekonomiskt realistisk för en genomsnittlig privatperson (RAKEL, som används av blåljusmyndigheter mfl i Sverige sägs ha kostat drygt 7 miljarder SEK att bygga upp). 

 

 

En mer "idiotsäker" lösning är kortvågskommunikation. Med relativt enkla medel kan du här täcka in stora delar av Sverige - och för den delen världen. Räckvidden / täckningsområdet beror främst på antenn och frekvens/ tid på dygnet. När vi talar om kommunikation på kortvåg behöver vi inte ta lika stor hänsyn till terräng och fri sikt. Detta eftersom man kan låta signalen "studsa" i atmosfären. T.ex. dagtid, med en trådantenn hängande några meter över marken, och en frekvens runt 3,5MHz så kan man skjuta sin signal rakt uppåt, där signalen studsar c:a 50km upp i atmosfären och kommer ned, spridd med en radio på åtminstone c:a 300km (men ofta mer). Detta gör att signalen är ungefär lika stark 5km som 300km bort. 
Det finns inga licensfria frekvenser som kan användas till detta. En privatperson kan ta amatörradiocertifikat (är man det minsta intresserad av elektronik och radio så rekommenderar FB Radio starkt att bli radioamatör. En mycket lärorik och fin hobby!). Företag och organisationer kan undersöka möjligheten att få tillstånd hos Post och Telestyrelsen. 
Utrustning som kan användas är en kortvågstranceiver, se https://fbradio.se/amatorradio/kortvag tillsammans med en antennavstämningsenhet, t.ex. mAT-40 på vilken man kopplar på en tråd (20 meter elkabel, typ FK eller FQ funkar fint!). Sedan behöver man en strömkälla - t.ex. bilbatteri. 

 

 

 

 

 

9 kommentarer

Lars4 månad sedan
Kontakt med tex Spanien kortvåg
Vilken effekt behövs för kunna få
Förbindelse alltid o lämplig frekvens
Går detta utför
Lars4 månad sedan
För kunna få täckning på hela jordklotet
Genom projektera samtliga tillgängliga
Satelliter o placera kortvåg omkring
Satelliternas täckningsområde typ
Bryggor av sateliter kortvåg osv
Utan internet endast amatörradio
Stationer o våra satelliter

Alltså full täckning på jorden
Genom sammankoppling av
Fasta placerad utrustning förmedlar
Vidare medl utan internet
Lars4 månad sedan
Full täckning för oss radio amatörer
På jorden runt

Datasystem skulle kunna välja alternativ
Stationer längst väger till vald plats
På jorden tom eme stationer all enskilda
Länkar väljs beroende på lämpliga
Tillgängliga placerade länk stationer
Via datakanal eget internet utan inblandning
Av internet
Tommy5 månad sedan
Prepping och kommunikation är ett brett och tekniskt ämne. Många inkluderat undertecknad är emellertid inte så insatta i ämnet vilket gör marknaden något förvirrad vid inköp av dylika produkter. Här finns en del information i ämnet Er sida vilket är positivt. Emellertid tror jag personligen att fler ”paketlösningar” efter personligt behov och plånbok skulle underlätta inköp. Från premium till budget, från enklare- till mer avancerade totallösningar. Visst finns det mycket information på nätet att hämta i ämnet men kan man få adekvat information och produkter i butik på samma gång så är sannolikt valet för många enkelt.
Mb2 år sedan
Pratar ofta själv på 27MHz. De allra flesta ligger på ssb och kör. Pratar nästan dagligen med en svensk nere i Spanien nu när förhållandena är så bra. Rekommenderar att se på radioklubbenscandinavia.se och se lite info eller fb gruppen Nya Scandinavia Ssb club om du går med i klubben. Det är ingen medlemsavgift. //Mb
Jan-Erik2 år sedan
Det finns ett trevligt radioforum för bla 27MHz-användare
Www.radioforum.se

Välkommen dit.
Johnny2 år sedan
är det nån som kör 27mhz ? vi brukar köra på 23fm i södra sthlm.
Kenneth2 år sedan
Nej, 27 mhz är inte fritt däremot är 27MHz licensfritt.
27mhz = 27 millihertz
27MHz = 27 Megahertz
69MHz är "det senaste" fria frekvensband.
Anders2 år sedan
Är inte 27 mhz bandet licensfritt ?.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Tips och instruktioner
SvenskaEnglishNorskDansk