Guide: Hur du lyssnar på okrypterad TETRA - del 2, börja lyssna

 

TETRA ansågs länge vara omöjligt att avlyssna, men sedan ett par år tillbaka finns gratis programvara för att avlyssna okrypterad TETRA. När man väl fått till installationen och inställningarna så är det busenkelt att lyssna med hjälp av Airspy Mini och en PC. (Det går naturligtvis att använda andra SDR-stickor, men ett vanligt problem med billigare stickor är att frekvensstabiliteten inte är så bra. Detta ställer till det en del med avkodningen då du måste ändra frekvenskorrektionen vartefter temperaturen förändras).

Vad vi förstått är det många som tycker att installationen är för krånglig för att ens försöka ge sig på den. Därför tänkte jag gå igenom den så enkelt som möjligt. Och visst - det är väldigt många steg att gå igenom första gången, men när allt väl är på plats är det en barnlek att avlyssna okrypterad TETRA. 

 

Guide: Hur du lyssnar på TETRA - del 2, komma igång

 

Bakgrund

I del 1 gick vi igenom själva installationen, och nu är det äntligen dags att komma igång och lyssna. Till att börja med en kort genomgång av hur det hela fungerar, och vad TETRA egentligen är för något (kraftigt förenklat).

TETRA är en standard för mobila radiosystem. Eftersom systemet använder TDMA (förenklat så delar 4 kanaler på samma frekvens men de sänder med en bråkdels förskjutning – därav TDMA, time-division multiple access).

Finessen med detta är dels att fler användare får plats på samma frekvens, och dels förenklar det också trunkering – dvs att nätet ”skickar” runt mobilstationerna till olika basstationer beroende på signalstyrka, störningar, antal samtal, osv. Tekniken gör också att man blixtsnabbt kan bryta alla andra samtal vid t.ex. ett nödanrop.

Oftast brukar en kanal vara dedikerad till datatrafik. Denna datatrafik talar bland annat om för mobilstationerna vilken kanal de vara på. I stora TETRA-nät är det vanligt att mobilstationerna byter kanal 3-4 gånger under ett kort samtal.

Man brukar prata om sajter för TETRA, vilket helt enkelt är olika master / basstationer. Det kan finnas en eller flera frekvenser på varje sajt, och varje frekvens innehåller alltså 4st TETRA-kanaler. Således kan det på en sajt finnas från 4 kanaler och uppåt, ofta 12 kanaler. Sajterna skickar ut radiotrafik beroende på vilka talgrupper inloggade mobilstationer lyssnar på. Det är långt ifrån all radiotrafik som går ut på alla sajter.

 

Lyssna på TETRA - Hur det hela fungerar

Först i kedjan sitter Airspy Mini med ansluten antenn som tar emot radiosignalerna. Därefter kommer SDR# programmet i datorn som sköter en stor del av det arbete som görs av en traditionell radiomottagare. En stor fördel i detta fall är att signalbehandlingen sker i datorn med hjälp av SDR# - därför är det lätt att ändra signalen till olika ändamål. I vårt fall behöver vi rådata för att kunna koda av TETRA. Tredje delen i kedjan är ett pluginprogram som heter SDRSharp.Tetra.dll, detta program gör själva ”skitgörat” med att översätta TETRA-signalen till förståeligt tal. Sist men inte minst kommer Tetra Trunk Tracker (fortsättningsvis kallat TTT). Detta är ett finurligt program, vars uppgift är att lyssna på datasignaleringen med hjälp av din ena Airspy Mini sticka och därefter ändra frekvens på den andra stickan.

 

 

Komma igång

Vi utgår här ifrån att du redan installerat allt enligt första delen av guiden. Du ska då ha programmet SDR# och programmet TTT redo att starta. Det kan vara värt att nämna att vi här utgår ifrån en konfiguration med 2st Airspy Mini (TTT stödjer också att använda endast en mottagare, men då tappar man mycket av funktionaliteten).

Förbered TTT för första starten

1) Starta TTT (första gången du startar programmet kommer Windows fråga om du tillåter att TTT använder ditt nätverk. Tillåt detta, annars kommer det inte fungera.

2) Ställ in Dual mode i TTT genom att välja menyn Tools och klicka på Dual Mode

 

3) Ställ in Base frequency (detta är alltså frekvensbandet du ska lyssna på). I Sverige är detta allra oftast 400MHz

4) Ställ in volym och timeout. TTT kommer att kontrollera volymen på SDR#, och detta är helt enkelt volymen du vill ha på ljudet. Det förinställda på 47 brukar vara lagom i de flesta fall. Call Timeout handlar om hur länge TTT ska hänga kvar efter att någon slutat sända. Tänk på den som delay i en vanlig scanner. Lyssnar du på ett nät med många samtal brukar dock scannervärldens ”standard” på två sekunder vara för kort. Pröva dig fram, men någonstans mellan 5-10 borde fungera.

5) Ställ in Offset till 0Khz (detta eftersom TETRA’s kanalnummer är baserade på 25KHz och vi använder 25KHz i Sverige. Därmed behövs inget offset).

6) Ställ in CC park. Detta är den frekvens som kontrollkanalen i TETRA-nätet sänder på. Tänk på CC Park som ett kanalnummer, där varje kanal är 25KHz. Dvs om vi vill lyssna på 428,150 MHz så är det 28,15 MHz – eller 28 150 KHz upp från 400MHz. 28 150 / 25 = 1126. Alltså skriver vi in 1126 för CC Park.

Om du tycker det är krångligt att räkna, så kan du också kika på Tetra Demodulator i SDR#. Där står kanalnumret bredvid frekvensen (1126  i nedan exempel).

 

7) Se till så att TETRA Demodulator finns med som plugin i SDR#, och expandera den i listan. 

8) Tryck på Config

 

9) Klicka i TTT Mode Enable. Oftast behöver du inte ändra Base port, men OM du gör det så behöver du ställa om den i TTT också. Klicka på OK.

 

 

 

10) Stäng TTT och båda SDR#-fönstrena, programmen behöver startas om för att inställningarna ska gälla.

 

 

 

 

Äntligen dags att lyssna!

För att börja lyssna, gör följande:

  1. Starta 2st sessioner av SDR#  - eller enklare uttryckt dubbelklicka först en gång så att SDR# startar, och dubbelklicka sedan en gång till så att du två fönster öppna. Flytta ena SDR# - fönstret så att fönstrena inte ligger ovanpå varandra.
  2. Se till så att plugins för både Tetra Demodulator och Net Remote är expanderade

     

  3. Starta TTT
  4. Nu ska båda SDR# fönstrena starta, och du kommer förhoppningsvis börja höra radiotrafik!

 

GSSI Editor

Denna används för att hantera talgrupper och individanrop. Du kan här ställa in vilka talgrupper / individanrop du vill lyssna på, prioritet för olika talgrupper, döpa talgrupper (så att du i klartext kan se vem som pratar) och ställa in inspelningsvariabler. Du når menyn lättast genom att trycka F4.

TTT lagrar alla mottagna talgrupper och individuella anropsnummer. Så när du först startar kommer denna lista vara tom. Efter att du lyssnat ett tag kommer listan fyllas med talgrupper.

Om vi till exempel vill döpa en talgrupp till ”TUB 1” så markerar vi talgruppen i listan, skriver namnet i fältet undertill och trycker sedan på Update. Du kan också sätta en prioritet för talgruppen – 1 prioriteras över 2, osv.

Kryssrutan till vänster om respektive talgrupp styr om du avlyssnar den eller ej. Dvs bocka ur rutan har samma funktion som ”lock out” på en konventionell scanner.

Du kan också manuellt ändra – eller lägga till en lista - genom att öppna filen TETRA_GSSI.txt med Notepad eller liknande.

Formatet är som följer:

[GSSI];[landskod];[nätverks-ID];[ditt namn på talgruppen];[prioritet];[huruvida kanalen avlyssnas eller ej False/True]. Ovanstående exempel med TUB 1 ser ut som nedan:

10006010;240;11;TUB 1;1;True

 

TTT har utvecklats till ett mycket kraftfullt verktyg med många finesser. Det finns många fler funktioner, till exempel LA switching (som gör att man kan följa ett samtal även när enheterna som talar har bytt basstation – under förutsättning att du är inom denna basstations räckvidd förstås), inspelning, visningar av positionsdata, mm. Det är inte omöjligt att vi återkommer till dessa i en framtida guide.

 

7 kommentarer

Johan9 månad sedan
Men nu verkar det röra på sig vad gäller krypterad Tetra - https://www.vice.com/en/article/4a3n3j/backdoor-in-police-radios-tetra-burst
Leri3 år sedan
Som det står i rubriken, "Okrypterad Tetra", polis och annan blåljuspersonal använder krypterad Tetra. Går alltså inte att avlyssna med denna eller annan utrustning.
Vattumannen633 år sedan
Går det att lyssna på polisen med denna? Eller är det krypterat
Effe3 år sedan
jag får inte till det
BGRT19473 år sedan
Det verkar va intressant för en gamling som jag som körde 27 mhz på 🔛 1980 & 1990-talet, det blev AM/FM/LSB/USB &SPLIT med Presiden Jackson & Lincoln
JensMer än 4 år sedan
Helt omöjligt få in polisen gbg
Jan P.Mer än 4 år sedan
Jag laddade ner det där och märkte att i tetra rutan står det DMO.Den finns inte i min ruta utan den är borta,allt annat finns dock precis som på bilden ovanför här på sidan.Har ni någon aning om vad som vara fel?.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Tips och instruktioner
SvenskaEnglishNorskDansk