Guide: Hur du lyssnar på TETRA - del 1, installation

 

TETRA ansågs länge vara omöjligt att avlyssna, men sedan ett par år tillbaka finns gratis programvara. När man väl fått till installationen och inställningarna så är det busenkelt att lyssna med hjälp av Airspy Mini och en PC. (Det går naturligtvis att använda andra SDR-stickor, men ett vanligt problem med billigare stickor är att frekvensstabiliteten inte är så bra. Detta ställer till det en del med avkodningen då du måste ändra frekvenskorrektionen vartefter temperaturen förändras).

Vad vi förstått är det många som tycker att installationen är för krånglig för att ens försöka ge sig på den. Därför tänkte jag gå igenom den så enkelt som möjligt. Och visst - det är väldigt många steg att gå igenom första gången, men när allt väl är på plats är det en barnlek att avlyssna TETRA. Nu kör vi!

 

Vi börjar med hårdvaran du behöver:

1. Airspy mini - 2st om du ska koda koda av ett trunkat system med flera frekvenser.

2. Antenn för frekvensen som ska avlyssnas. De flesta TETRA-nät ligger på 400MHz-bandet. Sirio GP 430 LB är en fantastiskt bra bredbandig antenn för UHF.

3. Antennkabel. För enbart lyssning duger RG59 bra (ja kabeln har 75Ohm impedans, men förlusten är försumbar i detta sammanhang). Annars är LTA 240 eller RG213 utmärkta val av kabel.

4. Använder du 2st SDR-stickor behöver du en splitter. Här fungerar t.ex. Televes EasyF utmärkt (jo, den har 75Ohm impedans, men funkar fint för mottagning). 

5. Ett par korta koaxialkablar med SMA-hane för att koppla mellan splitter och SDR-stickor.

6. En PC med Windows 7 eller nyare operativsystem.

 

Nu är det dags att installera den mjukvara du behöver:

1. Airspy SDR# som du laddar ned gratis får Airspy's hemsida. Mjukvarupaketet där SDR# ingår heter "Windows SDR Software Package". Packa upp filerna i en mapp som du kallar "SDR TETRA" eller liknande. Programmet kan köras direkt från mappen (ingen vidare installation behövs). Det kan dock vara smidigt att skapa en genväg till programmet - det är SDRSharp.exe vi kommer använda oss av. 

2. Se till att installera följande (om du inte har dem installerade) "Microsoft .NET Framework 4.6.2 (Offline Installer)". "Microsoft .NET Framework 4.7.2 (Offline Installer)", "Microsoft Visual C++ 2015 Redistributable" and install both 32/64 bit versions (if you use 64 bit OS)

3. Ladda ned Tetra Trunk Tracker. Detta är ett gratis mjukvarupaket som utvecklas/modifieras av en kille i Nya Zealand. Du hittar filen här https://mega.nz/#F!XGQGUIyK!Tj7EUtH3eSS9qF5Cv40JJA och du kan få mycket bra information i denna forumtråd. Packa upp filen på skrivbordet eller liknande. 

4.  Nu ska du ha några 7-zip filer i den mappen. Skapa en mapp för Tetra Trunk Tracker som heter t.ex. "TTT", och packa upp 7zip-filerna där (genom att använda 7-zip, winrar eller liknande). 

5. Kolla om du har filen mswinsck.ocx i WindowsSystem32 eller WindowsSysWOW64 beroende på om du kör 32 eller 64 bitars operativsystem. Om den saknas kopierar du den filen från vb-runtime i TTT-mappen. 

6. Du behöver nu registrera mswinsck.ocx genom att öppna kommandotolken som administratör, och skriva regsvr32 c:WindowsSystem32mswinsck.ocx eller c:WindowsSysWOW64mswinsck.ocx beroende på om du kör 32 eller 64 bitars OS. 

7. Nu är det dags att installera Tetra Demodulator. I din TTT-mapp ligger en mapp som heter "plug-ins". Packa upp 7z-filen, så kommer du få ett antal filer. Kopiera dll-filerna libtetradec.dll och SDRSharp.Tetra.dll, och klistra in dessa i SDR TETRA-mappen.

8. Gå till SDR TETRA-mappen och leta reda på filen Plugins.xml. Öppna denna fil med Notepad eller liknande, och klistra in följande kod:  

<add key="Net Remote" value="SDRSharp.NetRemote.NetRemotePlugin,SDRSharp.NetRemote"/>

 <add key="Tetra" value="SDRSharp.Tetra.TetraPlugin,SDRSharp.Tetra"/>

 

 

I nästa del visar jag hur du ställer in Tetra Trunk Tracker och börjar lyssna.  Fortsättning följer....

 

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Tips och instruktioner
SvenskaEnglishNorskDansk

Moms visas: